Стопкадър Нова нюзБившият президент Петър Стоянов разкри истината за протестите у

...
Стопкадър Нова нюзБившият президент Петър Стоянов разкри истината за протестите у
Коментари Харесай

Петър Стоянов: На 10 януари 1997 година нямаше папка с отказ на БСП от мандата за съставяне на правителство

Стопкадър Нова нюз

Бившият президент Петър Стоянов разкри истината за митингите у нас преди 26 години.

През тази седмица станаха 26 година от януарските митинги през 1997 година „ Ситуацията беше извънредно комплицирана, тъй като аз бях напълно с тези хора. Това бяха и хората, които гласоподаваха за мен и ме избраха за президент. На 10 януари не бях встъпил още в служба. От друга страна бях наясно, че в случай че гневът на тези хора премине граници и Народното събрание бъде запалено, ние щяхме да забравим и за Европейския съюз и за НАТО доста дълго време ”.

„ На 10 януари 1997 година нямаше директория с отвод на Българска социалистическа партия от мандата за сформиране на държавно управление ”, сподели за NOVA NEWS Петър Стоянов.

Той описа събитията от този ден. „ Свиках Консултативния съвет за национална сигурност незабавно. Всички се бяха събрали, всички осъзнаваха критичността на ситуацията и страха от една революция и всички убеждаваха Българска социалистическа партия да се откажат от мандата ”. Затова излязох пред хората не в 12, когато ми връчваха досието, а в 5 следобяд да кажа: „ Българска социалистическа партия се отхвърли от мандата, имаме вероятности за ново развиване на България ”, сподели Стоянов.

„ Хората чакаха от тук нататък безметежно развиване за България, като че ли злото е зад тила ни. Затова споделих: „ Да затворим фабриката за илюзии ”.

Той напомни зърнената рецесия, решението за влизане във Валутния ръб, за което събира всички политически сили и подписват декларация, че ще одобряват изискванията за Борда. „ Молбата за участие в НАТО бе написана в моя кабинет. Истината е, че даже в средите на Съюз на демократичните сили имаше хора, които не одобриха възторжено тази молба, тъй като смятаха, че моментът не е подобаващ – „ Всичко Мара втасала, единствено НАТО ни остава ”, напомни Стоянов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР